Samma år som skräddarmästaren och agitatorn August Palm håller sitt tal till arbetarna i Lill-Jansskogen i Stockholm, 1881, föds Georg Holmgren. 26 år senare, 1907, möts deras vägar i den lilla bruksorten Horndal i Dalarna. Georg hade dragits med i kampen för arbetarnas rättigheter.
Författaren Annika Hansson har i ”Ett nytt liv. Boken om morfar – han som byggde landet” försökt kartlägga sin morfars liv. Han är en av arbetarrörelsens pionjärer och berättelsen blir en skildring av välfärdsstatens framväxt.
Hela Georgs Holmgrens liv handlade om att hjälpa till. Familjen och de närmaste förstås, men också andra människor runt omkring. Och i en vidare mening; att ställa upp för ett annat och bättre samhälle. Tillsammans med kamrater startar han en socialdemokratisk arbetarekommun i Skogstorp utanför Eskilstuna. Han är fackligt engagerad, drar igång en kooperativ butik och bygger ett Folkets Hus.
1881 när Georg föds, som son till en ogift piga, är Sverige ett land i stor fattigdom. Knappast en demokrati, vanligt folk har inte rösträtt, och någon allmän välfärd finns inte. Kungen heter Oskar II, August Palm håller tal till arbetarna och Karl Marx är fortfarande i livet. 1970, när Georg somnar in för evigt, ser Sverige helt annorlunda ut. En modern nation med hög levnadsstandard. Det outtröttliga arbetet hos människor som Georg Holmgren och hans kamrater lade fundamentet.
Utkommer våren 2019.