Vågar du läsa? Utdrag ur boken ”Den sanna historien om Dracula”

Utdrag ur boken Den sanna historien om Dracula

Mannen – Myten – Legenden

av Ingmar Söhrman

 

  1. Romantik, blod och myt

 

”Här börjar en mycket grym och skrämmande historia om en vild och blodtörstig man, Dracula vojvoden, och hur han spetsade folk på pålar och stekte dem och hackade dem i bitar som kålhuvuden. Han stekte också barn som mödrarna sedan tvingades att själva äta upp.”

Berättelsen beskriver Vlad Draculas attack på staden Braşov (Kronstadt) 1457. Den fortsätter inte mindre drastiskt.

”Och han förde bort alla dem som han tillfångatagit inne i staden … och då hade Dracula bränt ner ett helt kvarter utanför stadsmuren. … Han spetsade alla dem som han tagit tillfånga, män, kvinnor, unga och gamla, barn på pålar på kullen vid [Sankt Jacobs] kapell och runt omkring, och nedanför dem satt han och åt och njöt på så sätt.”

Så gick det inte riktigt till, även om det ändå var brutalt och gräsligt, som strider brukar vara, men så framställs det hela i en pamflett tryckt i Nürnberg av Ambrosius Huber, i slutet av 1400-talet, och detta gör att Vlad Draculas liv och legenderna kring honom är så spännande och lite lagom osäkra. Vad är sant och vad är påhitt? Det är ämnet för denna bok som försöker balansera mellan fakta, legender och myter och varför dessa uppstått. För att förstå det hela lite bättre måste vi först se lite närmare på den politiska situationen i Valakiet, där Dracula härskade, och de omgivande staterna. Dracula föddes visserligen i Transsylvanien men han var aldrig furste av detta land, bara befälhavare (vojvod) där under en mycket kort tid.

Mitt inne i dagens Rumänien, precis där Karpaterbergen och Sydkarpaterna möts, ligger den romantiska och vackra lilla borgen Bran. Där sägs Dracula ha bott, och bilden av denna borg är spridd över hela världen. Draculasouvenirer säljs i små stånd utanför borgen, och vägen ner mot Valakiet följer delvis floden Dâmboviţa, som så småningom flyter genom Bukarest på sin väg mot floden Argeş för att fortsätta in i Donau och slutligen rinna ut i Svarta havet. Dalen är bedövande vacker och ger spektakulära vyer. Den är fylld av historia och rinner ner mot den gamla huvudstaden Târgovişte innan den når den nya huvudstaden Bukarest.

Borgen Bran försvarade Transsylvanien mot Valakiet och de osmanskturkiska trupperna som försökte lägga under sig furstendömet Transsylvanien. Det var ett viktigt fäste eftersom flera stora riken möttes här. . . (Läs vidare i boken.)

Slottet Bran (Törzburg på tyska) så som den engelske konstnären och resenären Charles Boner tecknade det under en resa på 1800-talet.

Läs mer på bokens hemsida här.

Boken finns att köpa på Vaktel förlags hemsida, i bokhandeln och i nätbokhandeln. Beställ nu – om du vågar.

Popåret 1967 - boken om 50-årsjubileet!

13 augusti, 2017

Utmaningar i andra världskrigets historiografi - krönika av Christer Bergström

13 augusti, 2017