Biografi

Författare Bild

Lewis Carroll

Lewis Carroll, född 27 januari 1832 i Daresbury, England, död 14 januari 1898 i Guildford, England. Carroll är mest känd för den kultförklarade boken Alice i Underlandet, som gett upphov till mängder av musik, film, bevingade ord, litterära hänvisningar och mycket annat.

Hans egentliga namn var Charles Lutwidge Dodgson, och pseudonymen Lewis Carroll är ett uttryck för författarens sinne för ordvitsar: Lewis är den engelska formen av Ludovicus, som är det latinska namnet för Lutwidge. Charles är den engelska motsvarigheten till latinets Carolus, vars irländska motsvarighet (han var av irländskt påbrå) är Carroll. Charles Lutwidge blev alltså Carroll Lewis, och sedan vände han på det till Lewis Carroll.

Det var i umgänget med sin vän, prästen och läraren Henry Liddell som Lewis Carroll i unga år inspirerades till den dråpliga historien om Alice. Den 21 år äldre Henry Liddell var en välkänd profil i lokalsamhället och i Oxford, och det gick många historier om honom.

Lewis Carroll lär ha kommit på historien om Alice i underlandet under en båttur på Themsen med Henrys dotter Alice Liddell och hennes två systrar Lorina och Edith den 4 juli 1862. Lewis Carrolls Alice i spegellandet gavs ut av Vaktel förlag i augusti 2015. Det är den mindre kända fortsättning på Alice i underlandet, men den är minst lika dråplig och underfundig.

Lewis Carroll är författare till boken Alice i spegellandet som gavs ut av Vaktel förlag 2016.