Biografi

Författare Bild

Eva Axelsson

Eva Axelsson

 Journalist på Eskilstuna-Kuriren. Har arbetat som allmänreporter, kommunreporter, bevakat tingsrätt och polis.

Varit nyhetschef och debattredaktör. Recenserat teater och böcker – och skrivit personliga krönikor om både ditten och datten.

Är numera kulturreporter och har lyft fram ABBA-stjärnan Anni-Frid Lyngstads uppväxt i Torshälla  med sådan bravur att Eskilstuna plötsligt gav sångerskan kommunens musikpris 40 år efter segern med ”Waterloo” i Brighton.

Har genom åren även hållit ett öga på Kent och hoppas fortfarande på att Mälardalens högskola ska ha vett att promovera Jocke Berg till hedersdoktor för hans texters skull.

Fick Sörmlands journalistpris 2014 för en serie om allas vårt internetberoende.

Men bara Maria Azcarate Stevens berättelse har gett henne känslan: ”Det här måste bli en bok”

Maria Azcarate Stevens

  Född och uppväxt i Eskilstuna med spanskt blod i ådrorna. Reste som 20-åring till Afrika med Tvinds resande folkhögskola. Liftade till Zimbabwe där hon träffade den nyutexaminerade agronomen David Stevens. 

De gifte sig och odlade tillsammans upp en övergiven farm. När Zimbabwes premiärminister Robert Mugabe uppmanade sina krigsveteraner att invadera de vita farmarnas land blev David Stevens konfliktens första offer. 

När han mördades ställdes Maria Azcarate Stevens plötsligt ensam med parets fyra barn. 

Trots att hon fortfarande är lagfaren ägare till farmen Arizona har Maria Azcarate Stevens aldrig kunnat återvända till det som var hennes hem i mer än 15 år.

Sedan några år tillbaka bor hon åter i Eskilstuna med de två yngsta barnen och försörjer sig som marknadsknalle.