Över 50 % rabatt på boken om upproret i Warszawas ghetto

Med anledning av uppmärksamheten kring nazistiska grupperingar i Sverige på sistone, ger Vaktel förlag drygt 50 % rabatt på den eminenta boken om nazisternas likvidering av ghettot i Warszawa 1943. Denna bok utgår ifrån den nazistiske bödelns – Jürgen Stroop – egen rapport över massmordet.

SS-Brigadeführer Jürgen Stroops rapport till Himmler 1943

Här följer författarnas förord till boken.

 

Det har gått mer 70 år sedan andra världskriget slutade. Spåren av detta krig finns överallt ibland oss än idag. Det är ett kollektivt minne över en mörk tidsperiod i Europa, en tidsperiod där idépolitiska och rasistiska uppfattningen att den ”vita ariska rasen” var överlägsen alla andra folkslag i allmänhet och judendomen i synnerhet. Detta rasistiska vansinne kom att kosta sex miljoner judars liv, mördade i fält, ghetton och läger för att de var judar. Därtill kommer ytterligare offer av romer, slaver, homosexuella, handikappade och andra sjuka och oönskade element. Det var ett utrotningskrig som ännu inte går att förstå i sin helhet, som man aldrig kommer kunna förstå. Idéerna om att en härstamning eller en trosuppfattning är överlägsen någon annan har dock blivit kvar och skördar än idag hundratusentals människoliv runt om i världen. Ur ett historiskt perspektiv, jämförs olika ideologiska eller religiösa massmord med Förintelsen. Man söker likheter och/eller försöker mäta dessa vansinniga idéer och illdåd i antal berövade människoliv. Förintelsen är unik i sitt försök att på industriellt sätt utrota hela folkslag. Folkmord, etniska rensningar och deportationer är en tragedi för mänskligheten, det mest tragiska är att det tillåts fortsätta ända in i våra dagar och att det tar så lång tid innan omvärlden förmår att sätta stopp för illdåden och vansinnigheterna.

 

Den brutala likvideringen av det judiska ghettot i Warszawa utgör varken början eller slutet på Förintelsen, det var däremot första gången som judarna reste sig mot tyskarna och bjöd dem väpnat motstånd. Innan 1943 var till ända hade fler revolter brutit ut, bland annat i nazisternas ökända dödsfabriker Sobibór och Treblinka. Upproren slogs ned lika brutalt och blodigt som i Warszawa med tusentals offer som följd. Operation Reinhard, vars mål var att tömma det ockuperade Polen på dess judiska befolkning och som pågick under 1942 och 1943, kom att kosta 1,2 miljoner judars liv, mördade i Belżeć, Sobibór och Treblinka. Utöver detta gasades judar i Chełmno , Majdanek samt Auschwitz och på östfronten fortsatte tyskarna att skjuta judar i fält.

För första gången ges nu Jürgen Stroops 75-sidiga rapport över likvideringen av Warszawas judiska ghetto ut på svenska. Rapporten presenterades i ett svart läderinklätt band och upprättades i tre exemplar, ett för Himmler, ett för högre SS och polischefen, SS-Obergruppenführer Friedrich-Wilhelm Krüger, det sista exemplaret behöll Stroop själv. Samtliga tre exemplar överlevde kriget och finns idag på Bundesarchiv i Tyskland, institutet för nationell hågkomst i Warszawa samt på National Archives i USA. Till rapporten kom ett stort antal bilder som togs av tyskarna själva under ”Storaktion Warszawa”. Det finns flera bevarade rapporter över nazisternas illdåd, men Strooprapporten är unik i den meningen att massförbrytelserna även dokumenterades med ett stort antal bilder.

 

Majoriteten av alla bilder som presenteras i denna bok kommer från United States Holocaust Memorial Museum (USHMM) och har generöst ställts till författarnas förfogande. Samtliga bilder som ingick i originalrapporten återfinns i denna bok, delar av fotomaterialet kommer från Martin Månssons och Lennart Westbergs gemensamma arkiv, Artur Szulcs privata samling samt National Archives via Michael D. Miller, USA.

 

Rapporten är varsamt redigerad för att öka läsvänligheten men är i övrigt en rak översättning från originalhandlingarna. Vi har valt att kommentera hela rapporten med fakta som i övrigt inte framgår om personer, organisationer och det historiska skeendet. Författarna gör emellertid inga anspråk på att presentera hela Förintelsen eller operation Reinhard. Med hjälp av primärt källmaterial från arkiv och sekundärt källmaterial (se bibliografi) är det vår förhoppning att kunna öka kunskapen om Jürgen Stroops brutala likvidering av Warszawas judiska ghetto 1943. Boken skall ses som ett komplement till den övriga litteratur som finns publicerad om Förintelsen.

Gå till förlagssidan om boken för att beställa den till drygt 50 % rabatt – klicka här.

Christer Bergström om landstigningen vid Dieppe 1942 i Vetenskapsradion historia

24 september, 2017

Möt Lilian Thuram i Stockholm!

24 september, 2017